Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(4)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
(4)
Autor
Wyszomirski Karol (dietetyk)
(2)
DeTour Adam
(1)
Marrone Teresa (1955- )
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Smile Olga
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
Zachowania prozdrowotne
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Batony zbożowo-owocowe
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Jakość życia
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Nabiał roślinny
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywność bezlaktozowa
(1)
Żywność suszona
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Roślinny nabiał : 133 przepisy na potrawy bez laktozy / Olga Smile. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło sp. z. o.o., 2020. - 301, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę. W książce znajdziesz: - ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery - wspaniałą bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu - sposoby na estetyczne podanie dań - wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania - informacje dotyczące zdrowotnych właściwości produktów Wiem doskonale, że coraz więcej osób ma problemy z alergią lub nadwrażliwością na laktozę i kazeinę. Wiele osób dowiaduje się o alergiach codziennie i chcą lub muszą zmienić sposób odżywiania, bez rezygnowania ze znanych i lubianych smaków. Przygotowałam tę książkę również dla matek dzieci na dietach bezglutenowych, alergicznych oraz dla kobiet zmagających się z hashimoto i innymi chorobami autoimmunologicznymi, dla których zmiana sposobu odżywiania jest koniecznym elementem poprawy zdrowia. Olga Smile Blogerka kulinarna, dietetyk, fotograf, intendent, coach dietetyczny. Plastyczka i rysowniczka z zamiłowania. Uwielbia tworzyć w kuchni i na papierze. Myśli smakami, które wiążą się z emocjami, wspomnieniami, zapachami, obrazami zapisanymi w głowie. Energetyczna i emocjonalna, żyje chwilą. Najbardziej cieszy ją życie domowe i rodzinne. Zaraża radością gotowania i tworzenia lepszego, smaczniejszego życia! Prowadzi bardzo popularnego bloga kulinarnego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue? Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż. Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu. Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biohacking : przewodnik dla początkujących / Karol Wyszomirski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., 2020. - 328 stron : fotografie, ilustracje, wykresy ; 22 cm.
Na okładce: Jak hormony sterują twoją wagą, jak pozbyć się stanów zapalnych, jak uniknąć uczucia głodu i zmęczenia, jak zasnąć szybciej i spać głębiej, jak wykorzystać pełny potencjał umysłu.
Czy chcesz pozbyć się raz na zawsze problemów ze zdrowiem? Czy chcesz każdego ranka budzić się wyspanym, w dobrym nastroju i z jasnym umysłem?Czy wiesz co zrobić, by chciało Ci się tak, jak się nie chce? Czy wiesz, jak utrzymać szczupłą sylwetkę bez wydawania mnóstwa pieniędzy na „super” diety i spędzania wielu godzin na siłowni? Czy znasz sposoby na podwyższenie libido? Czy wiesz, jak usprawnić ciało i umysł, by funkcjonować efektywniej? Odpowiedzią na te pytania jest Biohacking – nowatorski styl życia, dzięki któremu osiągniesz maksimum swoich możliwości fizycznych, psychicznych i intelektualnych. Wprowadź proste zmiany w swoich codziennych nawykach, by osiągnąć ten cel!
Z poradnika dowiesz się m.in.: jakie są korzyści z omijania śniadań, jak przyspieszyć metabolizm, redukując liczbę posiłków, dlaczego cukier (jeśli już) powinniśmy jeść tylko na noc, jak skutecznie wykorzystać zalety chłodu, jak uwolnić się od przewlekłego zmęczenia, jak poprawić koncentrację, pamięć i jasność umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biohacking 2 : przewodnik dla zaawansowanych / Karol Wyszomirski. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło sp. z o.o., 2021. - 358, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak osiągnąć idealną sylwetkę, jak świadomie zarządzać emocjami i stresem, jak zyskać więcej energii i świetne samopoczucie, jak stać się bardziej kreatywnym i efektywnym.
Jak osiągnąć maksimum możliwości fizycznych, psychicznych i intelektualnych na bazie biohackingu. Już wiesz, jak wykorzystać biohacking w swoim życiu. Co jednak możesz zrobić jeszcze dla siebie i swojego organizmu? Chcesz poznać swój organizm lepiej i dowiedzieć się więcej, jak zwiększyć swoje możliwości? Karol Wyszomirski w drugiej książce o biohackingu dzieli się swoją praktyczną wiedzą o tym, jak zmieniać swoje nawyki, by poczuć się i wyglądać lepiej oraz myśleć jaśniej i kreatywnej. Autor przedstawia 116 prostych i praktycznych metod optymalizacji stanu psychofizycznego. Nie ma prostszej ani szybszej metody usprawniającej organizm. Zrób to, co radzi czołowy polski biohaker, a zobaczysz, jak zmieni się jakość twojego życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak pozbyć się wielu problemów zdrowotnych, wykorzystując specjalistyczną wiedzę z różnych dziedzin nauki - jak zredukować zbędne kilogramy i uzyskać wysportowaną sylwetkę - jak zmniejszyć stres i świadomie zacząć zarządzać emocjami - jak osiągnąć wysoki poziom energii i świetne samopoczucie - jak podnieść poziom swojej motywacji do działania - jak stać się osobą bardziej kreatywną i produktywną Biohacking – metoda, dzięki której najpierw usprawnisz swój organizm, a następnie zwiększysz jego wydajność, co umożliwi ci wykorzystanie pełnego potencjału zarówno ciała, jak i umysłu. Piękno biohackingu polega na tym, że korzyści, jakie uzyskujesz z jego praktykowania, kumulują się i zdecydowanie przyśpieszają realizację celów w różnych obszarach naszego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna-Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej